Рідкі шпалери поверх фарби - чи можливо це?

Щоб рідкі шпалери якісно лягли на поверхню, стіна повинна бути ретельно підготовлена. Важливо, щоб підстава була міцною, не відшаровувалася, не вбирала в себе воду і була злегка шорсткою для кращої адгезії. У класичній технології бетонні стіни спочатку грунтують, шпаклюють стартом і знову грунтують, і тільки після цього наносять рідкі шпалери. Але така технологія хороша в новобудовах, де ще жодного разу не виконувалося оздоблення бетонних стін. Якщо ж виконується ремонт вторинного житла, то слід враховувати наявну обробку. Так чи можна наносити рідкі шпалери на фарбу або доведеться її зчищати?

Як підготувати забарвлені поверхні

Рідкі шпалери на фарбу наносять лише тоді, коли забарвлений шар не відшаровується і відповідає за кольором. Якщо ж мова йде про старий, пожовклому і розтріскаються покритті, то його краще зчистити. Інакше шовкова штукатурка не зможе як слід закріпитися на стіні і відшарується.

Існують ситуації, коли фарба під рідкі шпалери – обов'язковий технологічний етап. Наприклад, коли працюють не з обштукатуреною підставою, а з деревною основою або металом.

Майте на увазі, що рідкі шпалери рекомендують наносити на масляну фарбу і тільки. Для покриття підстав з ОСБ, фанери, деревно-стружкових і деревно-волокнистих плит, а також для ізоляції металевих трубопроводів, елементів кріплення і комунікацій в стінах використовують масляну алкидну емаль ПФ-115 білого кольору.

Особливості нанесення рідких шпалер

Щоб нанести рідкі шпалери на водоемульсійну фарбу, потрібно:

  • ретельно почистити ділянки, які відшарувалися;
  • очистити поверхню від пилу (найкраще промити);
  • покрити білою ґрунтовкою для поліпшення показників адгезії;
  • після висихання грунтовки – нанести рідкі шпалери за класичною технологією.

Якщо після підготовки поверхні на ній утворилися нерівності більше двох міліметрів глибиною, то ці ділянки рекомендується вирівняти шпаклівкою і прогрунтувати. В результаті ви отримаєте рівну поверхню, і не станеться перевитрати матеріалу. &Nbsp; Зауважимо, що колір фарби повинен бути білим або в тон шпалер, які наносяться. Інакше можлива зміна кольору шпалер.