Рідкі шпалери як альтернатива керамічній плитці у ванній кімнаті

Рідкі шпалери для ванної кімнатиТрадиційно у ванних кімнатах використовується керамічна плитка. Також часто вибирають пластикові панелі як більш бюджетний варіант. Але і обробка ванної кімнати рідкими шпалерами теж цілком можлива, але тільки в місцях, де немає прямого контакту з водою. Потрібно тільки знати, як правильно вибирати і експлуатувати це покриття.

Чому варто вибрати рідкі шпалери?

У ванних кімнатах категорично не рекомендується використовувати рулонні шпалери, особливо паперові, так як при намоканні вони будуть відшаровуватися зі стін, а згодом під папером обов'язково виникне грибок. Рідкі шпалери для ванної кімнати не відшаровуються при підвищеній вологості. Але все ж вони недостатньо вологостійкі для місць, де волога постійно потрапляє на стіну. Однак їх можна використовувати як доповнення до кераміки – наприклад, на стелі або на стінах, віддалених від ванни.

Крім того, вони екологічні, дозволяють стінам дихати, підлягають локальному ремонту і навіть можуть використовуватися повторно. Тільки враховуйте, що всі ці властивості зберігаються до тих пір, поки ви не вирішили розкрити стіни лаком. Після такого покриття обробка стане вологостійкої, але втратить всі інші свої переваги. Тому виробник робити так не рекомендує категорично.

Дизайнерські тонкощі

Дизайн ванної рідкими шпалерами дозволяє створювати оригінальні художні панно зі складними візерунками, багатобарвні і об'ємні. Ви можете намалювати на стінах імітацію плитки, використавши покриття контрастних кольорів або створити шикарну картину, спогади по морському узбережжю. Всього існує більше 100 відтінків декоративної штукатурки на основі текстилю і целюлози, причому вони розрізняються не тільки інтенсивністю кольору, але також і фактурою, розміром вкраплень і складом (наприклад, в деяких колекціях вже включений глиттер, так що покриття виходить м'яким і мерехтливим). Будь-інтер'єрний стиль можна реалізувати за допомогою рідких шпалер, від бароко до вінтажу, від скандинавського мінімалізму до японської етніки.

Однак варто пам'ятати, що цей матеріал залишається пластичним у вологому стані. Тому ремонт ванної кімнати рідкими шпалерами буде доцільний тільки в тих випадках, якщо:

  1. Приміщення досить велике, і рідкі шпалери використовуються на стінах, віддалених від змішувачів та душів, тобто тільки там, де виключено потрапляння води.
  2. Встановлена не ванна, а гидробокс, тобто вода не потрапляє на стіни.
  3. Стоїть хороша вентиляційна система, так що з приміщення швидко видаляються волога і пар.

У цих випадках покриття виявиться більш ніж доречним. Адже воно так красиво і так приємно на дотик на відміну від холодної звичної плитки.