Процес приготування і нанесення рідких шпалер

Технологія нанесення рідких шпалер більше нагадує шпаклівку, ніж обклеювання, адже і за структурою це покриття не схоже на рулонні шпалери. Поставляються рідкі шпалери у вигляді сухої суміші. Перед застосуванням потрібно додати воду, дати настоятися, а потім наносити на стіни.

Але спочатку стіни повинні бути підготовлені. І це – один з найважливіших етапів правильного нанесення. Так, покриття рідких шпалер може наноситися на бетон, оштукатурену стіну або гіпсокартон. Гіпсокартон обов'язково потрібно зашпаклювати. Досить стартовою грубозернистої шпаклівки. Перед її нанесенням і після ГКЛ грунтують білим або прозорим акриловим грунтом (не жовтим). У випадку з бетонними або оштукатуреними стінами дотримуються тих самих правил підготовки – спочатку грунт, потім стартова шпаклівка, потім знову грунт. Важливо, щоб готова поверхня була очищена від пилу. Також вона не повинна бути вологою.

Підготовка робочого складу

Після того, як стіни будуть підготовлені, починають приготування рідких шпалер. Слід висипати суху масу з пакету в ємність і залити теплою водою (приблизно 40 °C). Вода обов'язково повинна бути чистою, без домішок. Тепла вода розчиняє клейовий компонент, тому шпалери стають пластичними. Важливо правильно перемішати робочу суміш, але для цього не використовується міксер, оскільки волокна в складі можуть пошкодитися, і текстура порушиться. Перемішують суміш виключно руками. Після перемішування масу залишають для набухання на 8 годин. Приготована робоча суміш може зберігатися до 5 діб без втрати властивостей.

Процес нанесення

Нанесення рідких шпалер на стіни проводиться спеціальною гладилкою. Отримана після змішування з водою маса пластична і легко розгладжується по поверхні. Наносять рідкі шпалери так, щоб товщина шару не перевищувала 1.5-2 мм. Саме ця величина використовується в розрахунках витрати матеріалу. Якщо робити шар більше, то і витрата зросте.

Основні правила нанесення рідких шпалер:

  1. Оздоблення виконується лише по підготовлених поверхнях – які зашпаклювані стартом і покриті білою або прозорою ґрунтовкою.
  2. Матеріал обов'язково повинен настоятися перед роботою, щоб перетворитися в пластичну, зручну в нанесенні масу.
  3. Рідкі шпалери наносять тонким шаром, до 2 мм. При цьому рухи повинні бути поступовими, рівномірними.