Чи можна лакувати рідкі шпалери?

Рідкі шпалери уявляють собою текстильні волокна, забарвлені в масі, целюлозу і клей КМЦ. При взаємодії з водою (при рясному зволоженні поверхні) вони набухають, що дозволяє зчищати покриття і на його місце наносити нове. Так здійснюється локальний ремонт. Зрозуміло, що вологостійкими ці покриття не назвеш, тому вони не підходять ні для ванної кімнати, ні для робочої зони кухні.

Іноді пропонують покриття рідких шпалер лаком як вирішення проблеми з вологостійкістю. Але тут є свої складності і обмеження.

Особливості лакування рідких шпалер

Отже, чи можна рідкі шпалери покрити лаком? Технічно – да, але виробники не рекомендують цього робити, і ось чому:

  1. При додаванні лаку в готову суміш змінюються її фізико-хімічні властивості, а значить, виробник не може гарантувати заявлені експлуатаційні характеристики.
  2. Лаковані поверх покриття стіни стають неремонтоздатними. Крім того, вони втрачають тепло- і звукоізоляційні характеристики.
  3. При використанні лаку можлива зміна фактури і кольору. Як наслідок, ви отримаєте абсолютно не ту обробку, яку планували.

Якщо ж ви вирішили провести експеримент в обхід рекомендацій виробника і вибираєте лак для рідких шпалер, то віддавайте перевагу акриловому складу на водній основі. Він вважається нейтральним і не взаємодіє з колірними пігментами на відміну від нітролаків, в складі яких – агресивні розчинники, здатні змінити текстуру матеріалу. Також важливо підібрати універсальний склад з обов'язковою позначкою « не змінює колір поверхні ». Технологія покриття лаком передбачає попереднє нанесення акрилової грунтовки, а після її висихання – нанесення безбарвного акрилового лаку широким пензлем або валиком, по стіні зверху вниз. Рухатися треба дуже обережно, щоб не пошкодити покриття. Зазвичай лак наносять в 2-3 шари. Тільки важливо вибирати склад без глянцевого блиску.

Втім, передбачити, яким буде результат нанесення лаку на рідкі шпалери, ніхто не візьметься – взаємодія може бути абсолютно непередбачувана. Тому краще утриматися від додаткових покриттів поверх рідких шпалер. Тим більше, що матеріал спочатку володіє антистатичністю і не притягає пил, а значить, часті прибирання або миття не знадобиться.