Гліттер: що це таке і де використовується

Гліттер або блискітки — це розсипчастий сухий порошок, що складається з найдрібніших частинок з високим коефіцієнтом відображення. Матеріал отримують шляхом подрібнення тонкої металізованої плівки. Найпопулярніші відтінки — золото і срібло.

Особливості блискіток

Гліттер виблискує, не злипається, легко перемішується з будь-якою основою, не змінює текстуру вихідного матеріалу. Крім того, він стійкий до вологості, тому може додаватися у вологі суміші. Також важливо, що блискітки стійкі до ультрафіолету: вони можуть використовуватися в обробці, яка розрахована на експлуатацію в добре освітлених кімнатах з південними вікнами.

Одне з найважливіших властивостей матеріалу — його хімічна стійкість. Тому блискітки можна змішувати з різними фарбами (включаючи масляні), з лаками, а також з текстурними пастами. Єдине, не рекомендується додавати блискучі частинки в склади на основі акрилу, так як вони можуть втратити колір.

Матеріал найчастіше використовується для декору — наприклад, для різноманітних виробів, скульптур, декорування поверхні. Наприклад, блискітки для рідких шпалер можуть вже входити до складу суміші або додаватися самостійно. Чим більше порошку буде входити в суміш, тим сильніше буде ступінь блиску.

Галузь застосування

Блискітки такого плану абсолютно безпечні, оскільки вони часто застосовуються в косметичній продукції, для тіней і лаків, а також для дитячих і ялинкових іграшок, в миловарінні, для виготовлення домашнього декору (наприклад, для фоторамок, інтер'єрних фігурок).

Гліттер в будівництві найчастіше використовується, щоб посилити декоративність оздоблювальних матеріалів. Його додають в матеріали для стільниць, стінних панелей, меблевих фасадів. Крім того, він може використовуватися при виготовленні:

  • лінолеуму і наливних підлог;
  • декоративної штукатурки (гіпсової);
  • скляних елементів — наприклад, панелей для вітрин, стель з підсвічуванням;
  • блискучих тканин.

Гліттер для рідких шпалер— це такий же синтетичний матеріал з відмінними світловідбиваючими характеристиками. Він не вбирає запахи, залишається пожежобезпечним при нагріванні до температури +170 градусів, не вигоряє на сонці і рівномірно змішується з текстильними волокнами, додаючи обробці блиску.

Якщо додати близько 2-5% декоративних блискіток до маси матеріалу, то вийде обробка з легким блиском. Якщо ж взяти їх 25% від обсягу, то станеться повне перекриття бази блиском.