Рідкі шпалери на гіпсокартон - особливості нанесення

Гіпсокартонні листи вважаються одними з найбільш популярних матеріалів для вирівнювання стін і стель. Трудомісткість обшивки стіни при використанні гіпсокартону не така висока, як при оштукатурюванні, чим і пояснюється популярність технології. Однак ГКЛ потрібно буде чимось декорувати. І часто споживачі сумніваються – можна наносити рідкі шпалери на гіпсокартон?

Декоративну текстильну штукатурку цілком можна наносити на гіпсокартон, важливо тільки правильно дотримуватися технології. У цього типу покриття є певні вимоги щодо якості підстави, і будь-яка поверхня, в тому числі гіпсокартонна, повинна їм відповідати.

Правила підготовки підстави

На яку поверхню наносять рідкі шпалери? Головне – вона повинна бути прошпакльована і прогрунтована. Підготовку гіпсокартонної поверхні виконують в три етапи:

 

  1. Лист гіпсокартону покривається акриловим грунтом, білим або безбарвним.
  2. Наноситься стартова шпаклівка. Затирати шпаклівку після нанесення не потрібно: великі вкраплення в стартовому складі створять необхідну шорсткість на стіні, і шпалери будуть наноситися легше.
  3. Після висихання шпаклівки стіну знову обробляють грунтом.

Двохетапне нанесення грунтовки гарантує міцність шпаклювального шару після нанесення рідких шпалер.

Етапи робіт

Після того, як грунтовка висохне, переходять безпосередньо до обробки. Ось як правильно наносити рідкі шпалери на гіпсокартон:

  • слід приготувати робочий склад: в чисту ємність з сухими шпалерами додається тепла вода в кількості, зазначеній на упаковці. Все ретельно перемішується вручну, щоб волокна не розривалися. Суміш повинна настоятися, щоб відбулася взаємодія КМЦ і води;
  • отримана пластична і в'язка маса наноситься пластиковою теркою. Використовуються розгладжувальні рухи – прямі, а не кругові;
  • рідкі шпалери наносяться досить тонким шаром 1-2мм. Після висихання шар зменшиться, і обробка буде рівномірною і однорідною.

Рідкі шпалери можна наносити і на рівні поверхні, і на округлені, а також на колони, арки та інші гіпсокартонні конструкції. Роботи бажано починати з прямолінійних ділянок, щоб зрозуміти, як поводиться матеріал, а потім вже переходити до арок і ніш. Також бажано, щоб одного замісу вистачало на одну стіну, тобто щоб робота була розпочата від кута і закінчена наприкінці стіни. Тоді не виникне необхідність в стикуванні двох ділянок, на що може знадобитися додатковий час.