Чи можна мити рідкі шпалери? Всі правила догляду за покриттям

Рідкі шпалери (або шовкова штукатурка) – це унікальне обробне покриття на основі текстильних волокон або целюлози. Серед переваг такої обробки можна назвати зручність нанесення, світлостійкість і приємну на дотик фактуру. Але як зберігати покриття чистими і привабливими? У чому полягає догляд за рідкими шпалерами?

Чи можна мити?

Ті, хто стверджує, що рідкі шпалери можна мити, «злегка» лукавлять. Адже ці покриття не вологостійкі. Є рекомендації покривати шар рідких шпалер на стіні лаком, але після цього покриття може непередбачувано змінити колір. Крім того, шовкова штукатурка під лаком втрачає одне з головних властивостей – ремонтопридатність.

Але вам і не доведеться шукати неіснуючі рідкі шпалери, які миються . Адже класичні покриття з текстильними волокнами володіють антистатичним ефектом, тобто практично не притягають пил. Так, вони можуть забруднитися, але миття їм все ж не знадобиться.

Правила догляду

Підтримувати первозданну чистоту обробки можна за допомогою звичайного пилососа – достатньо раз на кілька місяців пилососити стіни м'якою щіткою, і вони будуть виглядати як новенькі. Якщо ви будете пилососити дбайливо, без натиску, то без праці зберете весь пил з поверхні, освіживши колір, та не пошкодите при цьому м'яку фактуру матеріалу.

Якщо ж виникли плями на рідких шпалерах, то можна діяти так:

  • візьміть звичайний ластик (канцелярську гумку) і протріть шпалери. Цей спосіб хороший для свіжих плям жиру, які ще не встигли вбратися вглиб волокон;
  • розмочіть шпалери в потрібному місці водою, зчистіть їх шпателем і нанесіть нове покриття. Цей метод хороший для тих зон, що активно піддаються забрудненню. Після такого локального ремонту на стіні не залишиться швів;
  • якщо на обробці проступили іржаві плями, то покриття доведеться знімати (частково) і шукати, з якими металевими елементами воно контактує. Метал обов'язково зафарбовують білою фарбою (ізолюють), після чого знову наносять шпалери.

Підібрати шпалери для заміни найпростіше, якщо ви передбачили запас при покупці. Тоді ви можете бути впевнені, що відтінок в точності збігається з тим, що у вас на стіні. Найскладніше вибрати потрібний відтінок, якщо в кімнаті курять. Адже постійна взаємодія з тютюновим димом провокує зміну відтінку текстильних волокон, і підібрати реальний відтінок для локального ремонту може бути непросто.