Рідкі шпалери на кухні та у ванній – доречно чи ні?

Інтер'єр кухні рідкі шпалериЧому взагалі вибирають рідкі шпалери для кімнат? Вся справа в їх унікальній властивості. Тут і гіпоалергенність, і екологічність, що забезпечується унікальним складом, і нестандартна фактура, що перетворює приміщення, і маса найефектніших відтінків. Є тільки одне «але». Можна піддавати сумніву твердження, що рідкі шпалери недоречні ні в ванній, ні в кухні – через недостатню вологостійкість.

Але дизайнери успішно спростовують ці заяви. І інтер'єр кухні рідкі шпалери дійсно допомагають змінити на краще.

Як використовувати рідкі шпалери на кухні

Перш ніж використовувати рідкі шпалери на кухні, потрібно врахувати, що при активному зволоженні вони стають пластичними, втрачають міцність. Як наслідок - активно чистити і мити їх не вийде. Тому можна сміливо наносити шовкову штукатурку на всі стіни, виключаючи робочу зону – так званий фартух.

Є і інший варіант, що дозволяє адаптувати рідкі шпалери під умови підвищеної вологості. Полягає він у нанесенні прозорого лаку на основі акрилу або латексу. Але ми не рекомендуємо лакувати покриття. Так воно втрачає обертаність, стає неремонтопридатним. Крім того, при взаємодії з акрилом рідкі шпалери змінюють колір (стають більш насиченими).

Якщо ж ви станете використовувати комбінацію кераміки і рідких шпалер, то зумієте перетворити кухню з функціонального простору в дизайнерський.

Рідкі шпалери у ванній: захищаємо від вологи

Технологія рідких шпалер припускає створення універсального покриття - сухої суміші, що складається з целюлози, КМЦ і шовкових волокон.

Але цілком можна адаптувати наявний склад під умови експлуатації у вашій ванній. Тут важливо зрозуміти основні чинники, що впливають на стіни. Так, якщо у ванній встановлений гідробокс, то на стіни діють тільки пар і перепади температур, безпечні для шовкової штукатурки.

Небезпечним є лише контакт з прямими струменями води. Тому в тих випадках, коли встановлена класична ванна, можна облаштувати зону миття кахлем, а інші стіни облагородити за допомогою рідких шпалер.

Рідкі шпалери у ванній будуть виглядати гармонійно і прослужать довго тільки за умови, що будуть дотримані кілька правил:

  1. Слід виключити можливість прямого контакту з водяними струменями.
  2. У місцях активного впливу вологи краще використовувати керамічну плитку.
  3. Слід ретельно підготувати стіни і обов'язково нанести 1-2 шари ґрунтовки.

Таким чином, забезпечується міцність і довговічність покриття.