Нестандартні ситуації: жовті плями на рідких шпалерах

Якщо наносити покриття за правильною технологією, з обов'язковою підготовкою поверхні за допомогою стартовою шпаклівки або грунтовки (безбарвної, прозорої або білою), то ніяких нестандартних ситуацій не виникає. Матеріал легко наноситься, швидко висихає і утворює рівномірну текстурну поверхню, забарвлену в обраний колір. Але іноді буває так, що в процесі висихання з'являються жовті плями на поверхні, і це псує весь ефект від зробленого ремонту.

Чому рідкі шпалери можуть пожовтіти?

Рідкі шпалери наносяться на стіну у вологому стані, у вигляді пластичної маси, а потім висихають. Тому вони можуть буквально «витягати» зі стіни всі забруднення – наприклад, іржу від захованого всередині цвяха або забруднення, що потрапили всередину пористої стіни. Можуть проявитися сліди від обробки мідним купоросом або інші «особливості» попередньої обробки. Великою проблемою можуть стати і висоли, що з'являються через використання вапняних розчинів в стінах старих будинків.

Проблему простіше попередити, ніж усунути, тому ретельно підходьте до подготовки стін. Вона полягає в повному видаленні старого оздоблювального матеріалу (побілки, фарбування, наклеєних паперових або інших шпалер). Після цього потрібно все металеві поверхні покрити олійною фарбою (навіть якщо це всього лише гвоздики від саморізів в гіпсокартоні), зашпаклювати і нанести два шари проникаючої грунтовки. Якщо ж все зроблено правильно, але жовті плями все одно виявилися, їх можна прибрати.

Як усунути жовті плями

Видаляти жовті плями з рідких шпалер можна, тільки якщо вони залишилися на стіні після повного висихання матеріалу. Поступити необхідно наступним чином:

  1. Розвести «Білизну» (будь-який відбілювач на основі хлору) з водою в пропорції 1:2 або 1:3. Пропорція вибирається залежно від того, наскільки інтенсивне забарвлення рідких шпалер.
  2. Отримана рідина виливається в пульверизатор і розпорошується на пожовклі плями.
  3. Через 2-3 хвилини жовті плями пропадають.

Найкраще таким чином обробляти повністю білі поверхні. На них навіть можна наносити «Білизну» з водою губкою, тільки не терти при обробці.

Якщо ж шпалери кольорові, і ви побоюєтеся їх зіпсувати хлором, то краще зчистити ділянку, що пожовтіла, обробити поверхню грунтовкою, і після її висихання заново покрити ділянку свіжими рідкими шпалерами. Якщо розмити краї вже підсохлих ділянок, то нанести вийде без швів.