Як готувати глиняну штукатурку під нанесення рідких шпалер

На практиці ми стикаємося з тим, що існує не тільки класичний спосіб підготовки стін, як цементно-піщана штукатурка або гіпсова шпаклівка. Іноді доводиться стикатися з поверхнями, які готувалися 30 і більше років тому із застосуванням технологій, що були популярними іще аж до самого кінця 20-го століття. До таких способів підготовки слід віднести штукатурку поверхонь глиною.

Найчастіше такий спосіб підготовки можна зустріти у заміській місцевості. Насамперед тому, що глина, для такої місцевості, матеріал доступний і практично безкоштовний. Також важливим фактором є відносно невисока теплопровідність глини, що дає додаткову теплоізоляцію приміщення. До того ж глина має високу паропроникність, що забезпечує природне регулювання вологості всередині приміщення.

Важливо відзначити, що глиняна штукатурка схильна до утворення мікротріщин, які часто не є критичними для характеристик її міцності. Однак ця її особливість не найкраще підходить для декоративного фарбування або наклеювання рулонних шпалер.Проте рідкі шпалери, завдячуючи своїй еластичності, нівелюють цей недолік глиняної штукатурки, і на декоративній поверхні мікротріщини не утворюватимуться. А головне, рідкі шпалери, як і глиняна штукатурка мають теплоізоляцію і паропроникність, і доповнюють ці подібні корисні властивості один одного.

Підготовка глиняної штукатурки під рідкі шпалери проста, і дешева. Головне, уважно та акуратно виконати наведені нижче процедури.

1. Для правильної підготовки глиняної штукатурки під нанесення рідких шпалер важливо насамперед переконатися, що глиняна штукатурка добре тримається на своїй основі, від неї не відвалюються частини і немає мимовільного обсипання. У разі присутності таких зон їх необхідно видалити.

2. Переконайтеся, що з поверхні глиняної штукатурки видалені залишки фарби, а тим більше фарбування вапном. Будь-які їх залишки будуть перешкоджати скріпленню подальших шарів із глиною. Очистити фарбу або вапно з глини найзручніше, знявши верхній шар шпателем.

3. Очищена глиняна поверхня, яка немає обсипань, покривається акриловим ґрунтом глибокого проникнення у два шари. Другий шар наноситься після висихання першого. Якщо ж поверхня глини на ваш погляд, недостатньо міцна, і при терті долонею невелике обсипання все ж таки присутнє, то можна скористатися ґрунтами-концентратами. Вони допоможуть зміцнити поверхню. Наприклад, ґрунт-просочення Акваблок від торгової марки BIOPLAST. Першим шаром Акваблок наноситься розведеним з водою в пропорції 1:5. Після висихання першого шару для закріплення другим шаром наноситься Акваблок без розведення, в концентрованому вигляді. Справа в тому, що для поліпшення міцності глиняної штукатурки, особливо при нанесенні її товстим шаром, до замісу часто додавалися рослинні волокна: сіно, льон, тирсу і т.і. А обробка поверхні нерозбавленим ґрунтом-просоченням Акваблок додає глиняній штукатурці не тільки поверхневу міцність, але і запобігає контакту рослинних волокон з водою при нанесенні рідких шпалер, а отже і зведе до нуля ймовірність проступання жовтих плям на нанесених рідких шпалерах.

4. Наступним етапом ми, при необхідності, вирівнюємо поверхню та надаємо їй світлий рівний тон. Необхідно це для того, щоб через шар рідких шпалер не просвічувалася рудо-теракотова основа природного кольору глини. Особливо це важливо для світлих відтінків рідких шпалер. Це можна зробити двома способами. Перший спосіб – прошпаклювати її стартовою або фінішною шпаклівкою. Він кращий, якщо нерівності поверхні становлять понад 2 мм. Якщо поверхня глиняної штукатурки була схильна до обсипання та руйнування, то таку поверхню необхідно перекрити стартовою гіпсовою шпаклівкою з армувальною сіткою. Це додасть поверхневої міцності. Прошпакльовану поверхню необхідно після висихання обробити акриловим ґрунтом. Другий спосіб можна застосувати, якщо поверхня була міцна і рівна – пофарбувати її фарбою-ґрунтом BIOPLAST або її аналогами. Після висихання вона зробить поверхню білою і трохи шорсткою.

Описаних вище заходів цілком достатньо для початку процесу нанесення рідких шпалер на глиняну штукатурку. Вдалих вам ремонтів!