Що вам варто знати про рідкі шпалери перед придбанням

Тим, хто робить ремонт або тільки планує його, варто звернути увагу на рідкі шпалери як на сучасний, оригінальний і практичний варіант обробки. Це фінішне покриття —  щось середнє між декоративною штукатуркою і класичними рулонними шпалерами та складається з целюлози, клею КМЦ і текстильних волокон (бавовняних чи шовкових).

Головні особливості рідких шпалер полягають в тому, що вони наносяться як штукатурка і утворюють безшовне покриття, але після висихання залишаються м'якими, приємними на дотик, так як в складі відсутні пісок і цемент. Є й інші відмінності, як дизайнерські, так і експлуатаційні. Давайте розберемося досконально.

Що входить до складу матеріалу?

Щоб зрозуміти, як виглядають рідкі шпалери, потрібно розібратися, з чого ж вони складаються. Основою тут завжди буде целюлоза, клей КМЦ в якості сполучного і текстильні волокна. Залежно від того, який саме текстиль використовується, будуть відрізнятися візуальні ефекти:

  • целюлозні дешевше, але і виглядають простіше;
  • ті, що на основі штучного шовку, виглядають розкішно за рахунок блиску, але і дорожчі;
  • цікаво виглядають матеріали з декоративними доповненнями з флока, гліттера (дрібних кольорових блискіток).

Іноді декор продається окремо, так що покупець може стати дизайнером і доповнити існуючу суміш. Для цього достатньо слідувати інструкції на упаковці. А ось змішувати кілька різних відтінків рідких шпалер небажано, так як результат може вийти непередбачуваним.

Зараз доступний широкий вибір рідких шпалер. Є і яскраві, і блискучі, і пастельні, і приглушені. Для будь-якої кімнати в будинку можна вибрати підходящий варіант.

У заводській упаковці рідкі шпалери нагадують сипучу субстанцію. У такому вигляді вони не використовуються: для приготування робочої суміші ще знадобиться тепла вода. Зате після "поклейки" не залишається обрізків. Текстильна штукатурка наноситься без швів навіть на криволінійні поверхні, а якщо використовувати трафарети, то вийде навіть виконати художній розпис. Якщо ж частина матеріалу залишилася після виконання робіт, її потрібно розкласти тонким шаром і висушити. Потім можна зібрати в поліетиленовий пакет і прибрати на зберігання (і знову використовувати при необхідності).