Правильний догляд за рідкими шпалерами. Як очистити покриття

Рідкі шпалери або текстильна декоративна штукатурка — відносно новий оздоблювальний матеріал. Він може використовуватися для стін, стель, колон, ніш і арок, так як вільно лягає без швів навіть на криволінійні поверхні. Склад такого матеріалу — повністю екологічний. Основу тут складають текстильні (шовкові або бавовняні) волокна, а також целюлоза і клей КМЦ. Тому його можна використовувати в будь-яких кімнатах, від кухні до спальні. Вважається, що такі покриття не вбирають запахи і не притягують пил. Але якщо з'явилися плями на рідких шпалерах — що робити? Давайте розберемо основні правила догляду.

Регулярний догляд за рідкими шпалерами

Звичайний догляд за рідкими шпалерами представляє собою суху чистку. Для цього можна використовувати пилосос з м'якою щіткою або зі спеціальною меблевою насадкою. Потрібно пам'ятати, що рідкі шпалери размокають від води, тому вологі мильні губки, серветки, якісь розпилювачі із засобами не використовують.

Як чистити рідкі шпалери? Свіжу пляму можна промокнути серветкою або протерти ледве вологою мікрофіброві серветкою. Сильно терти не потрібно.

Що робити, якщо плями не виводяться?

Наприклад, жир від кухонної плити, сліди від фруктового пюре, пластилін, фарбу, пролиту невдало каву просто так не вивести: вони не змиються ні чистою теплою водою, ні милом. Розповімо, як прибрати плями з рідких шпалер, якщо вони в'їлися. Для цього знадобиться зчистити пошкоджену частину покриття і нанести новий матеріал.

Роботи проводьте наступним чином:

  • відзначте пошкоджену ділянку ножем на стіні;
  • зчистіть забруднений матеріал шпателем;
  • розведіть нову суміш по інструкції, зазначеної на упаковці (саме тому ми завжди рекомендуємо купувати шпалери з запасом);
  • нанесіть на очищену ділянку гумовим шпателем, особливо ретельно затираючи місце переходу;
  • почекайте, поки матеріал висохне: швів між сусідніми ділянками не буде.

Іноді буває так, що під шпалерами проступають жовті плями. Вони можуть виникати через неправильну підготовку поверхні: наприклад, якщо близько до шпалер проходить арматура, але стіна не загрунтована. У місцях, де з'явилися жовті плями, рідкі шпалери потрібно зчистити. Потім покрийте стіну акриловим грунтом, дочекайтеся висихання і знову нанесіть обробку за стандартною технологією.

Тепер ви знаєте, в чому полягає догляд за рідкими шпалерами на стінах і зможете зберегти готове покриття надовго.