Чому можуть здутися рідкі шпалери? Частина перша. Причини

На практиці, більш ніж за 16 років роботи, нам доводилося стикатися з різними ситуаціями, у тому числі і з проблемними. Вони можуть виникати при нанесенні рідких шпалер новачками, так і професіоналами. А сьогодні ми розглянемо таке явище як здуття рідких шпалер. Розберемося з причинами його виникнення, а також розглянемо методи, які можна використовувати, щоб уникнути подібних ситуацій при нанесенні рідких шпалер.

Як виявляється здуття?

Чому можуть здутися рідкі шпалериЗдуття виглядає як пухир на поверхні нанесених та розгладжених рідких шпалер. Цей пухир завжди виникає на поверхні не до кінця висохлих рідких шпалер. При натисканні, навіть на сухий пухир, він проминається. При цьому завжди є відчуття, схоже на проламування тендітної яєчної шкаралупи. Чому так відбувається ми розглянемо трохи згодом. Такий пухир на поверхні може бути як одиничний, або вся поверхня може бути покрита такими пухирями. На поверхні рідких шпалер, які висохли, і таких, які вже давно перебувають в експлуатації, таке явище ніколи раніше не спостерігалося.

Що марно робити у разі виникнення пухирів?

Ті, хто не стикався раніше з таким явищем, насамперед вирішують розмочити рідкі шпалери, надавши їм додаткову пластичність, і спробувати розгладити тим самим пухир, або навіть придавити його. Такий спосіб буде лише витратою сил та часу. А чому саме, ви зрозумієте після розгляду причин виникнення пухирів.

Анатомія пухиря

здуття рідких шпалерНайнаочніше будову пухиря, а значить і визначення причини його виникнення, можна розглянути після його повного висихання. При розтині будь-якого, і я це підкреслюю, будь-якого з моєї практики пухиря, ми спостерігали таку картину: Шар висохлих рідких шпалер міцно, як і належить, тримається на шарі шпаклівки.

1. Шпаклівка під ним або все ще волога, або вже висохла, схожа на яєчну шкаралупу.

2. Далі ми бачимо за шаром шпаклівки порожній повітряний простір, що відокремлює шпаклівку від тієї основи, на яку ця сама шпаклівка наносилася. Саме цей порожній простір і створював об'єм пухиря. І, саме шпаклівка, що відшарувалася, при натисканні на пухир давала відчуття шкаралупи, що ламається.

3. Основа, на яку наносилася шпаклівка, може бути: бетонна плита, цементно-піщана штукатурка, інший шар шпаклівки і т.д. Завжди ми спостерігали таку картину: якщо провести пальцем по такій основі – палець покривається, можна сказати, білим порошком чи білим пилом. Головне для нас, що палець завжди мажеться.

рідкі шпалери - оздоблювальні роботиОсь саме той факт, що основа, від якої відшарувалася шпаклівка, мажеться - і є те, що ми шукали. Виходить, що шпаклівка була покладена не на чисту, знеспилену, скріплену акриловим грунтом основу, як того вимагає технологія. Якщо провести паралель із процесом приклеювання, то виходить, що шпаклівка була приклеєна на брудну, запилену поверхню. А що відбувається в такому випадку, думаю, всі чудово розуміють. Загальновідомий той факт, що якщо склеювані поверхні не знежирити, не видалити бруд, то склеювання не вийде.

У оздоблювальних роботах існує непорушне правило: перед будь-яким наступним етапом оздоблювальних робіт необхідно поверхню покривати акриловим ґрунтом – перед нанесенням нового шару штукатурки, шпаклівки, перед фарбуванням або нанесенням рідких шпалер. Саме акриловий ґрунт виступає у ролі агента, який зв'язує пил на поверхні. Він просочує та зв'язує частинки гіпсової шпаклівки, не дозволяючи їм «розкисати» під впливом води. Саме він забезпечує зв'язування частинок та шарів, робить їх стійкими до дії води.

Причини

І так, розглядаючи всю сукупність матеріалу, отриманого при, назвемо їх так, «польових дослідженнях», ми отримуємо наступну картину. При нанесенні рідких шпалер стандартним шаром, на квадратний метр поверхні, що покривається, наноситься 1,6-1,7 літра води. Частина цієї води залишається на поверхні у волокнах найрідших шпалер. Саме ця більшість води випарується за 48 годин при стандартному висушуванні. При цьому частина води все ж таки вбереться в шпаклівку. Кількість води, що всотається, залежатиме від складу і товщини шару шпаклівки, і концентрації того ґрунту, яким її обробляли.

підготовка поверхні - рідкі шпалериЯкщо поверхня підготовлена за технологією, то шар (або шари) шпаклівки вберуть воду, але, будучи правильно обробленими ґрунтом, своїх властивостей, що скріплюють, не втратять.

рідкі шпалери - підготовка поверхніЯкщо ж на якомусь етапі грунт був нанесений не суцільним шаром, з розривами, або був сильно розведений водою, або не нанесений взагалі - то в результаті гарантовано відшарування шпаклівки, під впливом води.

Ще однією причиною може стати неякісне видалення побілки з поверхні, на яку наносилася шпаклівка. Ще близько 30 років тому її використовували в оздоблювальних роботах. Справа в тому, що побілка - це порошок крейди, розведений у воді. Не до кінця змита побілка - це, по суті, пил, що залишився на поверхні. І немає жодного засобу, здатного зв'язати її в моноліт, тому побілку необхідно змивати ретельно. Якщо цього не зробити, то навіть найякісніша обробка ґрунтом не допоможе. І якщо нанести на неї шпаклівку – гарантовано відбудеться відшарування у вигляді пухирів.

В обох випадках – це неналежна підготовка поверхні під нанесення шпаклівки і результат буде один – пухирі.

Як уникнути можливого виникнення пухирів на рідких шпалерах, а також як грамотно провести ремонт пошкоджених місць читайте в наступному матеріалі, присвяченому цій великій темі.