Як правильно і швидко зняти рідкі шпалери зі стіни

Рідкі шпалери – ремонтопридатне покриття, і це дуже зручно. Значить, що ви в будь-який момент можете зчистити забруднену ділянку і замінити її свіжою обробкою, а також означає, що ви навіть можете забрати матеріал з собою (наприклад, якщо зробили ремонт в орендованому приміщенні і вирішили переїжджати). Зняті зі стіни і висушені шпалери можна використовувати заново (звичайно, якщо текстильні волокна не були забруднені в процесі попередньої експлуатації). Але як зняти рідкі шпалери зі стіни?

Ефективний спосіб зняття покриття

Варто відзначити, що видаленню підлягають тільки ті шпалери, які наносилися відповідно до рекомендацій виробника, тобто без розтину лаком. Залаковані шпалери не розмочуються і повністю втрачають свою ремонтопридатність.

Для того, щоб видалити нанесене покриття зі стіни, знадобиться:

  • пульверизатор з чистою водою або парогенератор;
  • металевий шпатель;
  • ємність – наприклад, пластиковий таз.

За допомогою пульверизатора знадобиться рясно зволожувати стіну, щоб рідкі шпалери ввібрали якомога більше вологи і набрякли. Через 15 хвилин після того, як волокна вберуть вологу, вони набрякнуть, збільшаться по товщині. Значить, покриття можна зчищати. Для цього знадобиться рівний металевий шпатель: покриття потрібно підчіплювати і знімати зі стіни. Шпалери зі шпателя складають в таз. Вони легко знімаються, так що ніяких додаткових зусиль не знадобиться. Якщо ви бачите, що на стіні – забруднене покриття, його можна відразу викидати. Для подальшого використання воно не годиться.

За один раз вийде відчистити близько 1-2 квадратних метрів покриття. Потім знадобиться зволожувати і відчищати іншу ділянку. Можна запросити помічника, щоб він розпилював воду в той час, поки ви очищаєте стіну.

У тому, як зняти рідкі шпалери, немає нічого складного. Якщо ви плануєте використовувати покриття повторно, розкладіть його тонким шаром на рівну поверхню і залиште висихати. Після висихання матеріал знову придбає первинний «волокнистий» вид. Тоді його можна знову упакувати в мішки, транспортувати, зберігати або використовувати в наступному ремонті. Змішувати з іншими рідкими шпалерами такий матеріал не можна. Тільки шовкова штукатурка з однієї і тієї ж партії не утворює видимих ​​швів або перепадів відтінку після ремонту. Тому якщо ви плануєте локальну реставрацію, то заздалегідь придбайте 1-2 мішка про запас.