Жовті плями. Причини, методи виправлення та попередження

Ця тема особливо цікава тим, що вже встигла обрости міфами, домислами та припущеннями. Але ми з вами любимо розбиратися в суті питання, і не пропустимо ні таку важливу тему, ні тим більше можливість розставити в цій темі все по поличках.

жовті плями на рідких шпалерахТож почнемо! Прояви жовтизни ніколи не спостерігалися на вже висохлих рідких шпалерах. Тобто вона може проявитися тільки коли рідкі шпалери або наносяться, або вже висихають після нанесення. Як ви розумієте, це явно свідчить про те, що пожовтіння відбувається виключно у водному середовищі. Збираємо факти далі.

Важливо розуміти, що, коли ми говоримо «рідкі шпалери», ми маємо на увазі суху суміш зі складових компонентів. Як ви пам'ятаєте це целюлоза, клей КМЦ, текстильні волокна та декоративні елементи. Все підібрано ретельно, і перевірено сотні разів на сумісність та відсутність взаємної реакції у водному середовищі. Інакше тоді губиться сама суть рідких шпалер. Як висновок: якщо будь-який із компонентів рідких шпалер за визначенням не дає реакції у водному середовищі, то що це тоді? Розбираємось далі.

І так, у процесі нанесення беруть участь такі складові: рідкі шпалери, вода, і поверхня, на яку ми їх наносимо – для простоти назвемо її просто «стіна».
Коли ми наносимо рідкі шпалери на стіну, кожен квадратний метр містить 1,5-1,7 літра води. Це дуже багато. При цьому правильно підготовлена стіна обов'язково промокає на глибину від 2 до 5 мм. І відразу після намокання стіни починає працювати фізичне явище під назвою «дифузія», або, якщо говорити не ускладнюючи, взаємне проникнення розчинених речовин. Таким чином, вміст стіни завдяки дифузіЇ починає «випливати» на поверхню.

Постає логічне питання - а що знаходиться всередині стіни? Саме це важко передбачити заздалегідь. Наприклад, якщо ви побачили прошпакльовану, або, наприклад, пофарбовану ґрунтом-фарбою стіну - вона виглядає правильно підготовленою. Але як дізнатися, що було зроблено до ґрунтовки? Найчастіше це буває просто неможливо. Тому підходимо до вирішення цього питання як до низки окремих ситуацій. І ось які вони можуть бути.

З практики ми зазначили такі основні причини появи жовтих плям

Причина №1
Перша причина - використання КОЛЬОРОВОГО ҐРУНТУ або ґрунту на основі ПВА. Також доводилося зустрічати підробки відомих марок акрилових ґрунтів із додаванням ПВА.

кольоровий ґрунтОсь вам найпоширеніший приклад – акриловий ґрунт Ceresit CT-17. Його застосування дає жовті плями. А причина в наступному - в інструкції до СТ-17 сказано, що його рекомендується використовувати в загальнобудівельних роботах, таких як заливання підлоги або наклеювання плитки, але нічого не сказано про використання для фінішної обробки типу: фарбування або наклеювання шпалер. А все тому, що у складі є добавка, що покращує властивості ґрунту, але вона дає відтінок, який у загальнобудівельних роботах значення не має. Саме він і дає пожовтіння. А ось для фінішної обробки Ceresit рекомендує CT-17 SUPER, який не має барвників. Він без кольору, і рекомендований саме для фінішних оздоблювальних робіт про що зазначено в інструкції, і так, як ви вже здогадалися, плям він не дає.

Проте відповідальні за вибір матеріалів особи часто не звертають уваги на тонкощі нанесення ґрунтів, тому можуть виникати такі помилки.

Причина №2
Друга причина – стара стіна, яка в більшості випадків була колись давно вкрита хімічно активними речовинами. У переважній більшості випадків, які доводилося бачити – це МЕДНИЙ КУПОРОС, відомий також як сульфат міді. Давно, ще близько сорока років тому, і раніше, його водний розчин застосовували в обробних роботах як ґрунтовку та протигрибковий засіб одночасно. Він наносився на поверхню у вигляді водяного розчину мідного купоросу. Сульфат міді проникав у стіну та знаходився там десятиліттями у вигляді дрібних кристалів солі.
При намоканні стіни, мідний купорос легко розчиняється, і знову перетворюється на водний розчин, і далі, за допомогою дифузії безперешкодно «випливає» на поверхню. При малій концентрації у вигляді жовтих, а при високій – у вигляді аквамаринових плям. Мідний купорос може проникати навіть крізь шпаклівку, нанесену в кілька шарів.

Причина №3
нанести на гіпсокартон рідкі шпалериГіпсокартон. Це не є правилом, але якщо нанести на гіпсокартон рідкі шпалери без підготовки за технологією, а саме, без шпаклівки, існує ймовірність появи жовтих плям. Справа в тому, що, скоріше за все в картоні, з лицьового боку листа, можуть бути домішки, що дають забарвлення. Однак тут вихід найпростіший з усіх – просто дотримуватися технології підготовки гіпсокартону. Цього буде досить.

Причина №4
підготовка дерев`яних поверхоньНеправильна підготовка дерев'яних поверхонь. Цій темі у нас присвячено окрему статтю. Але коротко - якщо такі поверхні підготувати неправильно, то обов'язково будуть жовті плями.

Що можна зробити, щоб запобігти появі жовтих плям?

В першу чергу, звичайно ж дотримуватися технології для кожної з поверхонь, уважно ознайомитися з інструкцією засобів, що застосовуються.

А ось для причини №2, при присутності мідного купоросу, добре працює спосіб ізолювати стіну від шару рідких шпалер, що наноситься, або іншими словами - створити гідроізоляційний шар. Цей спосіб підходить і для виправлення інших причин, якщо помилку в підготовці вже було допущено. Він допомагає зупинити «випливання» вмісту стіни, хоч би яким воно було.

Важливо відзначити, що кварцеві ґрунтовки, або як їх ще називаю «ґрунт-фарби» будь-якого виду не мають властивості гідроізоляції. Вони забезпечують білий колір поверхні та шорохуватість завдяки присутності кварцового піску або мармурової крихти у складі. Але не гідроізоляцію.

Чим створити водонепроникний шар?

Розкажемо про продукти, які ми тестували власноруч, та можемо поручитися за результат.

1) АКВАБЛОК від BIOPLASTАКВАБЛОК від BIOPLAST – концентрований ґрунт 1:10. Для досягнення гідроізоляції його необхідно наносити на стіну в концентрованому вигляді без розведення водою. На наш погляд найоптимальніший варіант у ціновому плані та ефективності. З плюсів – швидке висихання та відсутність різкого запаху.

2) OBJECT від ESCAROOBJECT від ESCARO – ізоляційна фарба. Також дає властивість гідроізоляції, зафарбовує поверхню у білий колір. Різкого запаху немає. Проте ціна досить висока. Цей спецзасіб може застосовуватися навіть для ізоляції сажевих плям.

3) Алкідна емаль ПФ-115Алкідна емаль ПФ-115. Випускається різними торговими марками. Зафарбовує поверхню у білий колір. З плюсів – відносно недорога, проте може сохнути до трьох діб і має дуже різкий запах. Потрібно провітрювати приміщення під час роботи.

Що робити, якщо жовті плями вже з'явилися?

Із такої ситуації є два виходи:

  • Зняти нанесені шпалери і підготувати поверхню з гідроізоляцією, як описано вище. І лише після цього нанести рідкі шпалери заново.
  • обробити плями на рідких шпалерах білизноюЯкщо прояв плям не дуже контрастний, можна уникнути повторного циклу підготовки та нанесення. Для цього достатньо обробити плями на рідких шпалерах водним розчином натрію гіпохлориту, відомим під назвою «Білизна». Цей засіб найчастіше використовується в побуті для відбілювання та знезараження, завдяки своїм високим окислюючим властивостям.

«Білизну» можна використовувати як у нерозбавленому, так і у розведеному водою вигляді, залежно від контрастності плям. Але в розведеному вигляді ефект може бути слабшим. «Білизну» заливаємо в пульверизатор, і розбризкуємо на поверхню. Ефект видно відразу - жовтизна йде протягом декількох хвилин після обробки. Якщо жовтина пішла, але не вся – проведіть повторну обробку.

Працюючи з Белизной захист органів диханняВАЖЛИВО! Працюючи з «Білизною» обов'язковий захист органів дихання - респіратором, очей – захисними окулярами, і навіть шкіри рук гумовими рукавичками. Провітрювання обов'язкове! Одяг робочий, інакше окислювач, що потрапив, може зіпсувати її.

Для повноти розуміння слід зазначити, що «Білизна» не впливає на колір рідких шпалер, так як ми використовуємо волокна, фарбовані спеціальним методом, і мають високу колірну стійкість. Однак такий сильний окислювач, як гіпохлорит натрію, може знебарвити деякі декоративні елементи, такі, як блиск. Тому перед застосуванням «Білизни» проконсультуйтеся з нашими фахівцями для отримання повної інформації щодо артикулу рідких шпалер, що використовується вами.

І на завершення один важливий момент, все викладене вище буде цілком справедливо для рідких шпалер торгової марки BIOPLST. Що стосується рідких шпалер інших виробників, в частині моментів властивості можуть не збігатися, адже саме компоненти шпалер зумовлюють їх властивості. Адже відстежити які саме компоненти, який саме виробник використовує, і тим більше стабільність їхньої якості – на жаль для нас неможливо.

Використовуйте матеріали перевірених виробників, дотримуйтесь технології – і все у вас вийде швидко і легко. Адже ваш успішний результат – це наша репутація!