Рідкі шпалери на кухні та у ванній: переваги і недоліки покриття

Рідкі шпалери на кухні Рідкі шпалери гарні своїм оригінальним дизайном і практичністю. Вони легко наносяться, дозволяють стінам дихати, утворюють приємне на дотик покриття. Ви можете вибирати будь-яку потрібну текстуру, з великими або дрібними вкрапленнями, з бавовняними або шовковими нитками, з глітером. За кількістю дизайнерських рішень такий матеріал цілком може змагатися з класичною штукатуркою. Але чи є обмеження на використання? Чи можна клеїти рідкі шпалери у ванній або на кухні?

Для цих приміщень підійде не кожне покриття. У ванній кімнаті завжди є небезпека потрапляння води на стіни, а також постійно висока вологість. На кухні (особливо в робочій зоні) – сильний ризик забруднення жиром і барвниками.

Особливості використання в ванній

Рідкі шпалери у ванній можна використовувати в якості додаткового декору, але не в якості основного оздоблювального матеріалу. На тих ділянках, де є безпосередній контакт з водою, рідких шпалер не повинно бути, оскільки вони не мають вологовідштовхувальні властивості.

Не варто їх використовувати і в тому випадку, якщо ванна кімната погано провітрюється. Постійна висока вологість призведе до того, що шпалери набрякнуть: їх легко буде пошкодити або зняти будь-яким дотиком. Зате, якщо в кімнаті хороша вентиляційна система, а ванна закрита екраном (або стоїть душова кабінка), то рідкі шпалери цілком можна використовувати на частині стін.

Особливості використання на кухні

Рідкі шпалери на кухні – це статусна, стильна і сучасна обробка. Ви можете експериментувати з кольорами, комбінувати їх і навіть зробити незвичайну художню розпис за трафаретами. Тільки не використовуйте «декоративну шовкову штукатурку» в зоні приготування їжі. Постійні забруднення і випаровування не кращим чином позначаться на зовнішньому вигляді рідких шпалер. Фартух все ж краще викласти плиткою. Але для кухні залишаться можливі такі варіанти обробки:

  • стелю, навіть багаторівневу або з вигнутими елементами;
  • стіна в зоні прийому їжі, близько обідньго куточка;
  • всі 3 стіни, за винятком робочої.

І для кухні, і для ванної кімнати самим практичним рішенням буде комбінація рідких шпалер і керамічної плитки. Іноді радять покривати рідкі шпалери акриловим лаком для того, щоб забезпечити їх водостійкість. Робити це не рекомендується. Передбачити результат взаємодії текстурних забарвлених волокон з лаком не уявляється можливим. Крім того, покриття після лакування втратить свої головні плюси – ремонтопридатність і повітропроникність.