Підготовка вапняної штукатурки під нанесення рідких шпалер

Різноманітність методів підготовки поверхні досить велика. Популярні методи добре відомі і широко описані. Але існують і такі способи підготовки, які мають право на існування, але на практиці трапляються значно рідше. Ось саме до такого розряду і можна віднести застосування вапняної штукатурки. І наше завдання розібратися, як правильно підготувати таку поверхню під нанесення рідких шпалер.

Відмінна риса вапняної штукатурки полягає в тому, що до складу розчину входить гашене вапно. Навіщо ж його додають? Ну, по-перш за все це один із способів здешевити вартість матеріалів для штукатурки. Є й інші приємні властивості – такий розчин більш пластичний у роботі, довше зберігає еластичність, має властивість гігроскопічності та високу паропроникність. Однак при цьому є й важливі негативні властивості – така штукатурка значно менш міцна, і набагато легше розмокає, ніж цементно-піщана або гіпсова.

Щоб нівелювати негативні властивості, до складу вапняних штукатурок можуть входити пісок, цемент, гіпс, глина, а іноді навіть і клей ПВА. Рецептів та пропорцій існує безліч, і що важливо для нас, навряд чи ми зможемо точно дізнатися, що саме було у складі нашої конкретної штукатурки, яку треба підготувати під нанесення рідких шпалер. Як наслідок, нам необхідно задовольнити двом умовам: 1) зміцнення поверхні вапняної штукатурки; 2) відсутність контакту з-поміж водою з рідких шпалер та вапняною штукатуркою.

Насамперед оцініть, чи немає відшарувань або обсипань вапняної штукатурки. Якщо вони локально присутні – такі фрагменти потрібно зняти. Далі ці місця необхідно прошпаклювати. Однак коли саме можна буде перейти до цього етапу, буде описано нижче.

Для одночасного вирішення завдань зміцнення поверхні та вологоізоляції, нам ідеально підходить концентрований ґрунт-вологоізолятор АКВАБЛОКторгової марки BIOPLAST, або його аналоги. Перший шар ми наносимо, розбавивши його водою, у пропорції 1:5. Чекаємо повного його висихання. Після цього наносимо другий шар ґрунту-вологоізолятора АКВАБЛОК, тепер вже без розведення. Знову чекаємо його повного висихання. В результаті ми отримаємо водонепроникний шар на поверхні, який не дозволить вапну розмокати, і зупинить проникнення непередбачуваних компонентів штукатурки через дифузію в рідкі шпалери.

Як правило, поверхня під нанесення рідких шпалер після вапняної штукатурки не потребує вирівнювання. Однак, якщо перепади нерівностей більше 2 мм або були видалені локальні відшарування або осипання, то вирівнюємо поверхню стартової або фінішною гіпсовою шпаклівкою. Після повного висихання шпаклівки вкриваємо її білим чи безбарвним акриловим ґрунтом. Для цих цілей можна також скористатися ґрунтом-вологоізолятором АКВАБЛОК, розбавивши його водою в пропорції 1:10, і тоді він набуде властивості стандартного акрилового ґрунту.

Якщо ж поверхня не вимагає додаткового вирівнювання, достатньо оцінити колір поверхні. Якщо вона має рівний світлий відтінок, додаткові дії не потрібні. Як ми пам'ятаємо, під нанесення світлих відтінків рідких шпалер потрібна саме така основа. Ну, а якщо поверхня все ж таки вимагає колірної корекції, то для цього можна скористатися ґрунтом-фарбою торгової марки BIOPLAST, або її аналогами. Швидше за все, буде достатньо одного шару. Але, при необхідності, можна нанести і другий для більш рівного відтінку основи.

Поверхня вапняної штукатурки повністю готова під нанесення рідких шпалер. Робіть ремонти легко, та із задоволенням!