Підготовка деревних матеріалів під нанесення рідких шпалер

Практичний досвід застосування рідких шпалер показує, що досить часто поверхнею, яку є необхідність декорувати, виявляється зробленою з деревно-листових матеріалів. При цьому загальновідомо, що більшість таких матеріалів досить примхливі, а саме, чутливі до вологи. І так, давайте розберемося у всіх особливостях роботи з деревними плитами, розглянемо типові помилки, їх наслідки, і правильні методи підготовки такої поверхні.

Безумовно, якщо ми робимо глобальну переробку інтер'єру, або проводимо оздоблювальні роботи з нуля – це ідеальний варіант. У такому випадку, як правило, існує загальний план робіт, і є уявлення про те, які декоративні матеріали будуть використовуватися, і відповідно, цей план враховує, що доцільніше використовувати для підготовки поверхні. Однак, найчастіше, декоративні роботи мають обмежений бюджет і не передбачають таких глобальних підготовчих робіт.

І ось, уявімо собі такий приклад. На дачі, на мансардному поверсі, достатньому по висоті для його житлового використання, крокви зашиті листами або ДВП, або ДСП, або OSB, або навіть фанерою. Перед нами стоїть завдання зробити фінішну обробку. Вочевидь , що для цього завдання, місця застосування, температурно-вологісних умов краще, ніж рідкі шпалери матеріал знайти складно. Але, якщо ми нанесемо їх на поверхню, що описана вище, без правильної підготовки, то закінчиться такий експеримент хвилеподібним викривленням деревних плит, і до того ж проявленням жовтих плям. Всьому виною вода, яку ми додаємо в суху суміш рідких шпалер. Вона проникає в пори деревини, розмочує, розм'якшує її, і витягаючи з деревних плит за рахунок дифузії органічні складові, смоли і клей. Саме ці складові і виступають при неправильній підготовці на поверхні у вигляді жовтих плям.

Радимо Вам уникати найбільш типових помилок при підготовці деревних матеріалів, тому що жоден з нижчеперелічених способів не дає ефекту вологоізоляції. До таких можна віднести наступні способи підготовки:

Плита покривається водоемульсійною фарбою;
Плита покривається гіпсовою або акрилової шпаклівкою;
Плита покривається грунтуючою фарбою.

Правильна підготовка поверхні полягає, перш за все в тому, що, по-перше, ми повинні створити на поверхні деревної плити шар, який не буде пропускати воду, виключаючи контакт води і деревної плити. По-друге, нам необхідно надати цій поверхні однотонний світлий відтінок, щоб колір основи не просвічувався на світлих відтінках рідких шпалер. Для цього існує кілька способів.

Спосіб 1. Поверхня будь-яких деревних матеріалів покривається алкідною емаллю, наприклад, ПФ-115, білого кольору. Ця емаль використовується для фарбування і захисту від вологи як деревних матеріалів, так і сталевих конструкцій. З точки зору захисту – відмінне рішення. Однак треба враховувати, що при нанесенні, і близько двох діб після нанесення, алкідна емаль виділятиме різкий запах, який необхідно активно провітрювати. З цієї причини не завжди цей спосіб підходить для тих приміщень, де постійно під час підготовчих робіт знаходяться люди.

Спосіб 2. Для створення влагоізоляційного шару можна використовувати будь-які, на ваш погляд, перевірені засоби-вологоізолятори, сумісні з деревними матеріалами. Однак ми рекомендуємо використовувати вам грунт-просочення АКВАБЛОК торгової марки BIOPLAST. Він продається у формі концентрату 1:10 і має два застосування. Застосування перше: якщо розбавити грунт-просочення АКВАБЛОК з водою в пропорції 1:10 – ми отримаємо звичайний акриловий грунт, що підходить для підготовки стандартних поверхонь. Однак, в разі підготовки деревних плит, ми використовуємо виключно друге його застосування: грунт-просочення АКВАБЛОК наноситься на поверхню нерозбавленим. При цьому він практично без запаху, досить в'язкий, і після висихання має відмінні влагоізоляційні характеристики. При нанесенні в нерозбавленому вигляді він створює на поверхні деревних матеріалів прозору плівку, яку вода вже не може подолати. Час висихання: близько 3-х годин.

І тільки після цього, щоб надати рівного кольору поверхні, що покривається рідкими шпалерами, її можна пофарбувати білою водоемульсійною фарбою або грунтуючою фарбою з кварцовим наповнювачем торгової марки BIOPLAST. Вона робить поверхню білою, прогрунтованою і шорсткою. Однак вона сама по собі не є вологоізолятором, і застосування грунту-просочення АКВАБЛОК до нанесення грунтуючої фарби є обов'язковим для правильної підготовки деревних плит. Час висихання: 4 години.

Не залежно від того використовували ми перший або другий спосіб підготовки – наша поверхню вже готова під нанесення рідких шпалер. Вдалих і легких вам декоративних робіт з рідкими шпалерами BIOPLAST!