Чому можуть здутися рідкі шпалери? Частина друга. Превентивні заходи та методи виправлення

У першій частині нашої статті ми розглянули, як саме явище виникнення пухирів на рідких шпалерах, його можливі прояви та причини. А тепер, ми розберемося, як зробити так, щоб з цим явищем не стикатися, ну, а якщо зіткнулися, то як можна виправити таку ситуацію.

Як уникнути можливих пухирів?

Найчастіше, оцінюючи обсяг робіт під нанесення шпалер, ми бачимо на об'єкті вже готову шпаклівку. Як можна дізнатися, чи була поверхня перед її нанесенням підготовлена належним чином? Адже може статися так, що підготовка робилася або давно, або взагалі без вашої участі!

Ми рекомендуємо пройтися і вибірково простукати поверхню шпаклівки гіпсу. Звук порожнечі під шпаклівкою розпізнати досить легко.

Якщо ви його виявили, розбийте цей фрагмент і спробуйте зрозуміти – чи є він локальним, чи весь шар шпаклівки схильний до відшарування. Якщо друге - то знявши його і при необхідності замінивши ви вже заощадите і сили, і кошти надалі. Якщо ж відшарування тільки локальне, після зняття прогрунтуйте цей фрагмент, і перешпаклюйте його. Однак майте на увазі важливий момент – обов'язково чекайте повного висихання ґрунту, та повного висихання шпаклівки.

Якщо на етапі простукування у вас не виявилося відшарування, але підозри в її ненадійності все ж таки залишилися, є ще один варіант для гарантованого нанесення рідких шпалер без виникнення пухирів. Ми зробимо поверхню шпаклівки непроникною для води. Для цього ми використовуємо концентрований ґрунт-вологоізолятор АКВАБЛОК торгової марки BIOPLAST.

1. Перший шар ми наносимо, розбавивши її водою в пропорції 1:5 і чекаємо повного висихання.

2. Другий шар ми наносимо без розведення, і теж чекаємо на повне висихання.

В результаті у нас на поверхні виходить трохи клейка плівка, непроникна для води. Прямо поверх неї ми і наносимо рідкі шпалери. Навіть у разі схильності шпаклівки до відставання, ізолювавши її від води, ми не дамо цієї схильності проявитися.

Виправлення здуття

Якщо на вашій поверхні утворився всього один або два пухирі, то в такому випадку можна обійтися локальним ремонтом.

1. Зрізаємо пухир по контуру. Найзручніше це робити макетним ножем.

2. Повністю видаляємо всі відшаровані фрагменти шпаклівки і вичищаємо її від фрагментів, що обсипаються. Якщо там залишилися фрагменти невидаленої побілки – ретельно повністю змиваємо її мокрою губкою. Висушуємо вимиту ділянку.

3. Обробляємо всю очищену поверхню відшарування нерозведеним ґрунтом-вологоізолятором АКВАБЛОК від BIOPAST.

4. Якщо краї очищеної поверхні теж мають тенденцію до відшаровування, промажте ті краї ділянки додатковим шаром нерозведеного ґрунту-вологоізолятора АКВАБЛОК.

5. Дочекайтеся повного висихання ґрунту.

6. Вирівняйте ділянку шпаклівкою. Після її висихання знову обробіть її нерозбавленим ґрунтом-вологоізолятором АКВАБЛОК.

7. Відновіть фрагменти рідких шпалер.

Якщо виникнення пухирів має масовий характер, то таку поверхню необхідно переробляти повністю. Іншими словами, повністю знімаються шпалери і шпаклівка, що відшарувалася. Ті місця шпаклівки, які відшарувалися також необхідно зняти, так як вони можуть стати причиною проблем у майбутньому. Поверхня готується за технологією залежно від її виду та стану.

Хотілося б окремо підкреслити, що якщо всі етапи, без винятку, підготовчих оздоблювальних робіт виконуються строго за технологією – виникнення пухирів неможливо. Пухирі є результатом порушення технології підготовки поверхні.

Підготовляйте поверхню правильно, дотримуйтесь вказівок виробника матеріалу, що використовується, і користуйтеся спеціальними перевіреними засобами. Вчиняйте таким чином, і ви ніколи не зробите помилок у підготовці.

Бажаємо вам легкої роботи та відмінних результатів!