Рідкі шпалери: видалення з повторним нанесенням

Рідкі шпалери дуже красиво виглядають на стінах, дозволяють якісно перетворити простір і навіть створити додатковий звуко- і теплоізляціонний шар в приміщенні. Покриття майже не забруднюється в процесі експлуатації, так як має антистатичні властивості. Але все одно іноді буває так, що обробку зі стіни видаляють. І виникає питання – чи можна використовувати рідкі шпалери повторно?
Так, можна, і ми розповімо вам, як це зробити.

Як очистити стіну?

Одне з найважливіших властивостей декоративної штукатурки з волокнами целюлози і текстилю – здатність матеріалу набухати і розм'якшуватися при контакті з водою. На цьому і засновані поради щодо того, як видалити рідкі шпалери:

  1. Спочатку ділянку обробки, яку ви будете демонтувати, потрібно розмочити водою. Бажано використовувати теплу воду, щоб клейовий компонент почав швидше взаємодіяти з рідиною. Для розмочування можна скористатися вологою губкою, ворсовим валиком або пульверизатором.
  2. Коли рідкі шпалери стануть пластичними, їх зчищають зі стіни великим металевим шпателем.
  3. Пластичну масу розмістіть на поліетилені для просушування. Забруднені ділянки постарайтеся видалити.

Як використовувати повторно

Після демонтажу рідкі шпалери обов'язково висушують. Важливо знати, як зберегти рідкі шпалери. Для цього зняту обробку розподіляють по рівній поверхні тонким шаром і залишають на просушку. Можна навіть віджати воду зі знятої обробки, щоб прискорити процес. А після цього розкладіть рідкі шпалери на поліетилені так, щоб товщина шару не перевищувала 3 см (чим тонше, тим краще). Якщо ви збираєтеся довго зберігати матеріал, то простежте за тим, щоб він ретельно висох. Після цього його можна упакувати в прозорі поліетиленові мішки. Термін зберігання такої обробки практично не обмежений – за умови, що всередині зовсім не залишилося вологи.
Висушують рідкі шпалери виключно на повітрі. А ось повторне використання рідких шпалер нітрохи не відрізняється від початкового. Досить просто додати в суху суміш певну кількість води, дати настоятися і перемішати руками. Можливо, знадобиться додаткова кількість клею КМЦ. Як тільки клей розчиниться, склад набрякне, перетвориться в пластичну масу і буде готовий до використання.
У будь-якому випадку, ви повинні розуміти, що в повторно використовуваних шпалерах можливі сторонні елементи (припустимо, шпаклівки) і тому краще придбати новий оздоблювальний матеріал.