Оздоблення рідкими шпалерами: готуємо поверхню і наносимо матеріал

Поклейка рідких шпалер
Поклейка рідких шпалер абсолютно не схожа на роботу зі звичними рулонними покриттями. Та й сам процес складно назвати поклейкою. Він більше нагадує роботу зі штукатурним складом: основним інструментом служить пластикова гладилка, а техніка нанесення полягає в розрівнюванні складу по поверхні зворотно-поступальними рухами.
Але у роботи з рідкими шпалерами є свої секрети. Якщо дотримати їх усі, то й результат порадує: ви отримаєте бездоганну фактурну обробку без швів, не вигоряє на сонці і не притягає пил. Отже, давайте розберемося, як « клеїти » рідкі шпалери.

Правила підготовки поверхні

Перед тим, як наносити рідкі шпалери, потрібно правильно підготувати поверхню. Поверхню необхідно вишпаклевати. Для цього цілком достатньо стартової шпаклівки – адже вона має шорсткості, що полегшить сам процес нанесення, а потім прогрунтувати.
В обов'язковому порядку використовують грунтовку глибокого проникнення. Щоб фінішне покриття не   відшаровувалося і   не   тріскалося, застосовуються проникаючі грунтовки. Їх   головне завдання –   збільшити адгезію, тобто зчеплення матеріалу стіни з   декоративним шаром. Грунтовки глибоко проникнення служать також для зміцнення поверхневого пухкого шару стіни і є важливою умовою гарної служби покриття. Проникаючі грунти застосовуються на   нефарбованих стінах.

Нюанси роботи з матеріалом

Правильне нанесення рідких шпалер має на увазі створення рівномірного шару однакової товщини по всій поверхні. Бажано витримувати шар близько 1,5-2,0 мм – саме такі значення закладалися виробником при розрахунку витрат матеріалу. Якщо ви жодного разу не працювали з рідкими шпалерами, то варто потренуватися в нанесенні, інакше залишається великий ризик перевитрати матеріалу. Враховуйте це при покупці: краще взяти приблизно на 10% більше, ніж в розпал ремонтних робіт відправлятися за новою партією. Тим більше, що невикористаний матеріал прекрасно зберігається і підійде для подальшого ремонту.
Нанесення рідких шпалер ведеться від стіни до стіни. Коли виробите всю партію, вам залишиться тільки забезпечити постійний приплив свіжого повітря (іншими словами, протяг) і почекати 2-3 дні, поки свеженанесенне покриття повністю висохне.