Чи наносять рідкі шпалери на побілку?

чи можна клеїти рідкі шпалери на побілкуУ сучасних оздоблювальних процесах побілка не зустрічається. А ось у квартирах на вторинному ринку або в дачних будиночках її все ще можна побачити. Як вчинити з цим покриттям і чи можна клеїти рідкі шпалери на побілку?

Ні, безпосередньо на побілку рідкі шпалери наносити не можна, доведеться змивати або зчищати покриття.

Чому побілка не підходить?

Побілка крейдою або вапном виконується дрібнодисперсним складом. Він майже нічого не важить і утримується на поверхні тільки за рахунок сили поверхневого натягу, фактично представляючи собою «пил», присохлу до стіни. Досить провести рукою по побіленій поверхні, і на руках у вас залишаться білі сліди. Звичайно, говорити про міцність такого покриття не можна. Якщо додатково «навантажити» побілку рідкими шпалерами, то вона почне відшаровуватися від стіни.

Рекомендації про додаткове ґрунтування побіленої поверхні на практиці теж не працюють. Адже ґрунтовка не фіксує побілку на стіні, а лише утворює додатковий шар зверху. Особливо погано просочується вапняний шар, оскільки вапно володіє вологовідштовхувальними властивостями.

Сподіваємося, що відповіли на питання, чи можна наносити рідкі шпалери на побілку. І ще один нюанс: при такому нанесенні покриття може відставати або утворювати жовті плями. Якщо ж побілка кольорова, а не біла, то можливі самі «фантастичні» зміни кольору.

Як правильно підготувати стіни

Нанести рідкі шпалери на побілку не можна. В цьому випадку довговічність створеного покриття гарантувати неможливо. Зате можна правильно підготувати основу і зробити її придатним до нанесення. Для цього виконують таку послідовність робіт:

  1. Вся стара побілка віддаляється. Якщо на стіні один-два шари, то її потрібно змивати, якщо ж більше - зчищати шпателем дощенту. Важливо стежити, щоб ніяких слідів побілки на стіні не залишилося.
  2. Після того як побілка зашліфована або змита, оцінюють стан основи. Якщо поверхня бетонна, то її потрібно штукатурити, якщо ж побілка нанесена на штукатурку, то досить стартової шпаклівки. Важливо простежити, щоб на основі не було різких перепадів висоти і істотних тріщин. При виявленні дефектів виконується ремонт.
  3. Перед нанесенням рідких шпалер стіна обов'язково повинна бути проґрунтована, причому ґрунт вибирається білий або безбарвний.