Як правильно наносити рідкі шпалери на стіни

У виборі оздоблювальних матеріалів головне – знайти оптимальний баланс якості, практичності, стилю і вартості. І саме нанесення рідких шпалер на стіну дозволяє створити оздоблення, яке в рівній мірі буде задовольняти кожному з цих критеріїв. Матеріал також відрізняється дизайнерською варіативністю і радує різноманітністю фактур і забарвлень.

нанесення рідких шпалер на стінуАле щоб отримати результат «з картинки», потрібно правильно підготувати поверхню до нанесення рідких шпалер і точно слідувати інструкціям з приготування складу і його нанесення.

Як підготувати поверхню?

Підготовка стін під рідкі шпалери відрізняється в залежності від типу основи. Наприклад, якщо стіни обшиті гіпсокартоном, то їх обов'язково ґрунтують, потім шпаклюють, потім покривають акриловим ґрунтом (прозорим або білим, без жовтизни). Будь-який відтінок ґрунту, крім білого, може змінити колір рідких шпалер, що наносяться, - це потрібно обов'язково враховувати!

Якщо працюють з бетоном або оштукатуреними поверхнями, то першим етапом підготовки теж буде ґрунтування. Після неї наносять стартову шпаклівку, а потім знову покривають акриловим ґрунтом. У разі, якщо в стіні виявлені металеві елементи (наприклад, близько проходять труби), то їх обов'язково очищають від іржі і покривають алкідною емаллю білого кольору. Емаль знадобиться і для поверхонь на деревній основі - ДСП, ОСБ, ДВП.

Оздоблення стін рідкими шпалерами не вимагає ідеальної рівності основи. Тут досить обійтися стартовою крупнозернистою шпаклівкою, не використовуючи фініш і не виконуючи затірку. Рельєф на поверхні забезпечить кращу адгезію. Крім того, самі рідкі шпалери, як фактурний матеріал, будуть сприяти вирівнюванню стіни. Важливо тільки простежити, щоб поверхня перед покриттям була чистою і сухою.

Процес нанесення рідких шпалер

Сама технологія обробки стін рідкими шпалерами включає наступні етапи:

  1. Приготування складу. Сухі рідкі шпалери заливають теплою водою (приблизно 40 градусів) і перемішують вручну. Кількість води залежить від обраного артикулу і вказується на упаковці. Компоненти перемішуються тільки вручну, щоб виключити пошкодження текстильних волокон. Отримана маса повинна настоятися мінімум 8 годин для повної активації клею.
  2. Наносять матеріал від кута, розгладження по стіні спеціальною пластиковою теркою. Рухи - лінійні, а не кругові. При нанесенні потрібно стежити за товщиною покриття. Оптимальний варіант - 1-2 мм. Якщо робити товще, то будуть перевитрата матеріалу.
  3. Нанесені рідкі шпалери залишають до висихання. Прискорити процес можна прогріванням приміщення. На відміну від рулонних шпалер рідкі шпалери не бояться протягів і тому необхідно провітрювати приміщення.