Чи є недоліки у рідких шпалер ?

рідкі шпалери шовкові
Серед популярних оздоблювальних матеріалів особливо слід відзначити рідкі шпалери шовкові. Це покриття випускається не в рулонах, а в поліетиленових пакетах - в них міститься фасована суха суміш на основі текстильних волокон і клею КМЦ. Досить певної кількості теплої води, щоб вийшла зручна в нанесенні пластична маса. Такий спосіб обробки дуже популярний. Але все ж є люди, які скептично ставляться до декоративної шовкової штукатурки і сумніваються в її якості.

Рідкі шпалери: недоліки

Які недоліки рідких шпалер можна назвати? Їх всього три:

  1. Відносно висока вартість упаковки. Однак враховуйте, що одного кілограма сухої суміші буде досить на 3-4,5 кв. метра площі. А ціна його цілком порівнянна з банкою фарби. І це при тому, що фарба не забезпечить такого приголомшливого фактурного ефекту. Що стосується рулонних шпалер з елітних колекцій, то вони обійдуться ще дорожче.
  2. Необхідність підготовки матеріалу. Рідкі шпалери не випускаються готовими до використання, на відміну від рулонних. Вам знадобиться розбавити суміш теплою водою, перемішати і почекати близько 8 годин, поки клейовий компонент набрякне. Зате вам не потрібно відміряти рулони, справлятися з повітряними бульбашками, стикувати частини покриття в кутах – рідкі шпалери наносяться рівномірно і без швів на будь-яку поверхню, включаючи стіни, вигнуті арки і стелі.
  3. Недостатня вологостійкість. Рідкі шпалери не можна мити і не рекомендується використовувати у ванній. Але випадково краплі води, які потрапили на стіну, нітрохи не зашкодять її. Часто відмивати покриття не доведеться, адже вони антистатичні, не притягають пил. А якщо з'явиться велика брудна пляма, покриття можна зчистити і створити на його місці нове. Після висихання місце ремонту буде не відрізнити.

Погодьтеся, недоліки, які так легко стають достоїнствами, не можуть бути перешкодою до використання таких матеріалів. Тим більше, що у шовковій штукатурки є й інші позитивні властивості.

Переваги покриття

Головні переваги рідких шпалер – це екологічність, тактильна м'якість і ремонтопридатність. Вони виготовляються з екологічно чистих компонентів і вважаються абсолютно нешкідливими.

Окремо варто відзначити легкість нанесення покриття: рідкі шпалери наносяться майже так само, як і класична шпаклівка, розрівнюємо шару по стіні. До того ж, вони легко лягають на будь-які вигнуті, округлі, вертикальні і горизонтальні поверхні.